Munkaállomás hűtése

image7
munkaállomás egyedi hűtése Energiatakarékos megoldás a hőségszünet minimalizálására

Munkaállomások evaporatív, vagy adiabatikus hűtésével kiküszöbölhető a teljes csarnok hűtésével járó magas beruházási, és fenntartási költség.

A csarnok teljes klimatizálásához képest gyors, és olcsó megoldás természetes hátránya, hogy a hűtőhatás a kiinduló légállapot függvényében változik, vagyis korlátozott. Míg a klíma berendezésekkel szinte bármilyen hűtési igényt ki lehet elégíteni, addig evaporatív technológiával legfeljebb 5-15 celsius fokot lehet hűteni a páratartalom komfortértéken belül tartásával. Mindezt viszont néhány kW energiával érhetjük el evaporatív illetve adiabatikus módszerrel.

A teljes légteret, egy egész csarnokot is lehet evaporatív módon hűteni a fenti korlátokkal, de a helyi hűtéssel, értelemszerűen gazdaságosabban lehet megoldani a kritikus pontok hűtését. Ez sokszor bőven elég az üzem megfelelő működéséhez, a dolgozók komfortjához, a hőség szünetek minimalizáslásához.

Lehetséges technikai megoldások az egyes munkaállomások külön hűtésére:

  1. Magasnyomású vízporlasztásos rendszer, ventilátorokkal
  2. Evaporatív panellel (mobil megoldás)

A hűtendő munkaállomások számától függ, melyik műszaki megoldás a gazdaságosabb.

Magasnyomású porlasztásos hűtésnél 1 szivattyú akár 20 ventilátor fúvókáit is tudja üzemeltetni, így a fajlagos költsége egy munkaállomás hűtésének kevesebb lesz, mintha mobil evaporatív gépekkel oldanák meg ugyanennyi munkaállomás helyi hűtését.