Hűtés, adiabatikus

A víz párolgásával járó hőelvonáson alapuló hűtési technológiákról (természetes hűtés) általánosságban elmondható, hogy korlátozott a felhasználhatósága, viszont a megadott keretek között a leggazdaságosabb hűtési eljárás.Az adiabatikus hűtés üzemeltetési költségei kiemelkedően alacsonyak, energia felhasználása a töredéke (1/20- 1/30) a hagyományos klímaberendezésekének.

Az ideális hűtőhatás a víz megfelelő porlasztásával, vagy egy speciális felületről való elpárologtatásával érhető el. Az ultrahangos, vagy a sűrített levegős légnedvesítőt a kis kapacitás miatt nem szoktuk hűtésre használni, bár alkalmasak lennének rá,  a gőz légnedvesítésnél pedig nem változik a levegő hőmérséklete, így erre a feladatra nem alkalmazzuk.

Az alkalmazható légnedvesítési technológiák közül tehát  hűtésre két technológia marad, a magasnyomású vízporlasztás, illetve az evaporatív panellal való hűtés. Az alkalmazás jellegétől függően érdemes kiválasztani a módszert. Egyes hűtési feladatokra mindkét hűtési eljárás alkalmas lehet. Munkaállomások helyi hűtése például megoldható magasnyomású vízporlasztással is (ventilátorokkal segítve a párolgást), valamint evaporatív panelekkel is (mobil berendezésekkel).

A természetes hűtést (adiabatikus és evaporatív hűtést) leggyakrabban az alábbi feladatokra használjuk:

  1. Léghűtéses hűtőgépek RÁSEGÍTŐ HŰTÉSE
  2. HELYI HŰTÉS / MUNKAÁLLOMÁS HŰTÉSE
  3. CSARNOKHŰTÉS (Teljes csarnok közvetlen hűtése légcsatornával, evaporatív hűtőtoronnyal)
  4. TETŐHŰTÉS 

légcsatorna