Posted on

Covid19: a koronavírus és légnedvesség kapcsolat

Számos légnedvesítő berendezést gyártó cég nyilatkozta az elmúlt időszakban, hogy a légnedvesség megfelelő szinten tartásával (45-60% relatív páratartalom) megelőzhető a nyálkahártya kiszáradása, így a szervezet ellenállóbb lesz a korona vírussal szemben. A magas páratartalom ugyanakkor gyengíti a vírus sejtfalát, ami pedig így sérülékenyebb lesz.

Utána olvastunk a fenti elméletnek, és arra jutottunk. hogy még szakértő körökben sem teljesen egyértelmű a vírusok természete. Egyiké sem, a Covid19 pedig nagyon friss vírus, így itt még több a bizonytalanság. Hogy a nyálkahártya szárazsága a korona vírus számára kedvezőbb lenne, csak egy valószínű lehetőség , konkrét bizonyosság ebben nincs.

A második kijelentés, miszerint a magas páratartalom gyengíti a sejtfalat, szintén nem egyértelmű. És még ha el is fogadjuk, ne feledjük, hogy ha “legyengült” a vírus, attól még nem pusztul el. Ahhoz valamilyen fertőtlenítés (pl Ózon genreátor) is kell még. A kettő együtt viszont a gyakorlatban igen hatékonynak bizonyult, jobb kórházakban így fertőtlenítik a kórtermeket, pl Ausztriában.

Konklúzió:

A gyártó kijelentéseiben lehet némi igazság, de nem tekinthetők bizonyítottnak. Annyi elmondható, hogy a humán komfort szempontjából ideális relatív páratartalom biztosítása hosszú távon  jótékony hatással bír a szervezetre. Az immunrendszer így talán a koronavírussal is hatékonyabban küzd meg, de ezt kijelenteni, és főleg marketing célra használni etikátlan. A páraszabályzás ártani azonban biztos nem árt, és a nyálkahártya kiszáradásával járó légúti betegségek kialakulását jelentősen csökkenti. A koronavírus elleni védekezésnek véleményünk szerint önmagában a légnedvesítés nem a leghatékonyabb módja, ellenben számos más betegség megelőzhető, illetve a tünetek csökkenthetők alkalmezásával.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.