Posted on

Légnedvesítési segédlet tervezőknek, méretezés, kiválasztás

cropped-fúvóka-1.jpg

A weblap indításakor elsősorban a légnedvesítésben már jártas kollégák, épületgépészek, kivitelezők munkáját akartam megkönnyíteni, elsősorban a gyors kiválasztást lehetővé tevő , műszaki adatok alapján történő szűréssel.

Ezért is lett a honlap neve légnedvesítés, ami a konyhanyelvi “párásítás” szakmai megfelelője.

Időközben kiderült, hogy alig némi átalakítással a végfelhasználók számára is jól alkalmazhatóvá tudom tenni a honlapot.

Jelenleg a legnedvesites.hu az egyetlen olyan oldal, ahol az összes ipari légnedvesítő technológia, és azok berendezései fel vannak sorolva, így az összehasonlítás, kiválasztás-akár árak, akár energiaigény, stb, alapján-percek alatt elvégezhető.

A megfelelő technológia, majd a pontos berendezés kiválasztásakor a legfontosabb a méretezés. Egy gépészmérnöknek nyilván nem okoz gondot a megfelelő légnedvesítési teljesítmény kiszámítása, de egy végfelhasználó nem biztos, hogy ilyen mélységében akar foglalkozni a fizikával. Ő csak annyit szeretne, hogy például a páratartalom az általa meghatározott tartományban mozogjon.

A méretezés mérnöki munka, sok tényezőt kell figyelembe venni, az adatok beszerzése, és a számítások, esetenként több variáns kidolgozása meglehetősen időigényes folyamat. Ez így is van rendjén, hiszen az ajánlott, később beépítésre kerülő berendezés megfelelő működése a tervező felelőssége.

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban tapasztalom, hogy kivitelezők, végfelhasználók, tervezők 1-2 napos határidővel kérnek ajánlatot. Ez persze ellentmondás, ilyen rövid határidő alatt nem lehet megfelelő minőségű munkát végezni, ezúton kérek is minden kedves partnert, ne támasszon ilyen követelményeket.

Abban viszont tudok segíteni, hogy néhány fontos szűrő beállítása után körvonalazzuk, hogy milyen technológia (technológiák) felel(nek) meg a követelményeknek, és legalább NAGYSÁGRENDILEG megtudjuk határozni az árát.

Jó magam is számtalanszor tapasztaltam, hogy egy ajánlatkérés még egy egyszerű termékre is, milyen körülményes tud lenni. A különböző lehetőségek, specifikációk rengetegében való eligazodás sokszor még az értékesítő is számára is kihívás , így mikor az árát akarom megtudni valaminek, sokszor az „attól függ” választ kapom, ami kifejezetten bosszantó. Tökéletesen megértem tehát azokat, akik ennél azért pontosabb választ szeretnének egy ilyen kérdésre.

Természetesen továbbra is az időigényesebb, de alapos tervezés híve vagyok, és mindenkit erre szeretnék ösztönözni, de el kell fogadnom, hogy amikor egy egész komplexum tervezésére is csak 1-2 hónap áll a tervező rendelkezésére, akkor nem fér bele, hogy 2 hétig csak légnedvesítő kiválasztásával foglalkozzon.

Javaslom, nézzünk egy egyszerű példát a megfelelő légnedvesítő kiválasztására:

Tegyük fel, hogy egy kórházban az új kórteremben szeretné növelni az egyébként alacsony páratartalmú levegő relatív páratartalmát. A kórterembe a levegő légcsatornán keresztül érkezik a légkezelőből. A légkezelő már üzemel, hely hiányában nem bővíthető újabb egységgel. Ön úgy dönt, a légcsatornába szeretné bekeverni a nedves levegőt. A lehető legnagyobb higénia ( laboratóriumi higéniai szint) biztosítása a cél. Nem áll rendelkezésére semmilyen kezelt víz, csak hálózati csapvíz.

A Webshop menüben, a bal oldalon megjelenő szűrők közül kiválasztja a sterilitás mértéke szűrőn belül a laboratóriumi higéniai szintet. A leadási pont szűrők közül a légcsatornában szűrőt, a Milyen vízzel lehet működtetni szűrőkből pedig az ivóvízzel-t. Ekkor már látszik, hogy gyakorlatilag csak a merülő elektródás gőz légnedvesítők jöhetnek szóba. Tegyük fel, kiszámolta, hogy Önnek 41 kg/h teljesítményre van szüksége. A kapacitásban legközelebb álló berendezés a 45 kg/h-s. A termék leírásánál olvasható, hogy 10-20%-kal érdemes felültervezni a rendszert, ezáltal nő a berendezések élettartama. Így a 45 kg/h-s légnedvesítő pont ideális. Már csak a berendezés ára a kédés.

A 45 kg/h teljesítményű merülő elektródás gőzfejlesztő  ára nettó 1.150.000 Ft.

Ez azonban csak a gőzfejlesztő berendezés ára, szükség van egy sor kiegészítőre, gőzlándzsára, gőz tömlőre, kondenz elvezető csőre, higrosztátra.

Szintén a termék leírásánál olvashatja, hogy „A kiegészítők  (gőz lándzsa, gőztömlő, kondenzvíz elvezető) árát nehéz általánosságban meghatározni, ennek van a legtöbb változója, de ökölszabályként alkalmazható, hogy a gőzfejlesztő berendezés árának 30-50%-a, illetve minimum 250.000, legfeljebb 900.000 Ft nettó összegről van szó.”

Az 1.150.000 nek a 30%-a 345.000 ( több,mint a minimum érték), az 50 %-a pedig 575.000 Ft (kevesebb, mint a maximum érték).

Vagyis a kiegészítők várható ára nagyságrendileg 345.000-575.000 Ft.

Ezt persze így még túlzás lenne árajánlatnak nevezni, de arra ad némi támpontot, hogy nagyságrendileg milyen költséget jelent a légnedvesítés, illetve hogy egyáltalán milyen technológia alkalmazható az adott környezetben.

És ezt néhány perc alatt meg lehetett tudni.

Bitter Richárd

Ident Kft

Budapest, 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.